Can I not grow up?

Assalamualaikum w. b. t, Hello!

(Before. On the age of 16)
(After. On the age of 18.. Eh, 20 :p )
* gambar harus dikecilkan sedikit, so, if ada yang zoom pun xkan kelihatan. Haha*

Can I not grow up?
Can I?
Can ah?
Can?
Can=TIN? Eh?

Okay. Cut the crap out Farah!


Heyyow gais. Sekali lagi malas update blog. Update tiap hari pun bukan ada readers. Hahaha :p 
Ada la sorang pembaca tegar yang saya sangat kenal. Who? Sure its not you or you. But.... ME! Wahaha. *krik krik krik*


Orite. Back to the topic. Can I not grow up?
Why am I asking you ols nii? Oh, I bukan tanya you ols. I tanya diri sendiri. Balik-balik tanya diri sendiri, Can ah, Can ah, Can ahhh. Tapi tidak pernah ada jawapan. Hanya kekecewaan yang ada. Sobs.

Bukan mau melawan takdir, tapi semakin besar, semakin terasa tanggungjawab yang dipegang. I mean, tanggungjawab sebagai anak dan seorang kakak. Lebih-lebih lagi sudah ada lesen memandu ni, so most of the things that I always do with my parents, I do it myself. And the things that my parents couldn't do, I have to do it for them. It sucks :(

But I keep saying to myself "sabar, banyak pahala tolong parents. kalo bukan sekarang, bila lagi". So mengeluh is not an option. Mr A pun selalu cakap, banyak pahala tolong parents. Syukur kenal sama dia ni, banyak nasihat dia bagi. Hehe. Sometimes I really do feel like don't wanna grow up, I just wanna stay like this, doing things with my parents and all. Tapi apakan daya, memang tetap membesar punya. Tipu umur pun xda gunanya sebab nampak sangat muka matang. Huhu.

Xmau membesar, tapi ada hasrat kawin awal. Apa macam ni? Haha. But then, I think positive for everything. Maybe banyak dugaan sekarang sebab Allah dah takdirkan saya kawin awal. Who knows kan? So kena awal-awal lagi tau macamana responsibilities yang akan di pegang. Sometimes rasa macam mau nangis, mau lepas tangan, give up. Sebab kadang-kadang, rasa camni:



Honestly la, sometimes rasa macam most of the things di rumah ni, saya yang kena buat. And most of the things, saya yang kena blame. But come to think of it, saya ja satu-satunya orang "dewasa" yang stay di rumah. Kakak saya stay hostel. So ofcourse everything saya buat. Not actually everything la, pemalas kan :p hehe. Dulu x terasa sebab kakak stay rumah, so I only did a few things like amik adik dari sekolah (kakak saya xmau belajar memandu, adik pula ada lesen tapi scary kalo dia drive. Haha) and cuci piring (Saya suka pegang air. Cuci tandas pun saya suka. Haha. Tandas la paling utama, kalo mau guna mesti bersih. Geli tau mandi dalam keadaan tandas kotor. ) And now, ada perubahan sedikit sejak mama belajar menjahit, kelas jam 8 - 6 sebab tinggal kakak-kakak yang urus adik. Selalunya memasak kakak yang buat, tapi lepas dia tinggal asrama, terpaksa saya masak. Kesian dengan mama, penat memandu sebab kelas mama jauh. Mau nda mau, terpaksa juga pujuk hati, ikhlaskan diri.

Mula-mula memang terasa sangat sakit hati dengan adik dan kakak yang memilih untuk tinggal asrama banding rumah. And I hate it when sometimes my dad is angry, they would say something like "sebab tu la bagus lagi stay asrama". I hate to hear that so much. As if they stay at the hostel to run away from all the responsibilities, all the chores. Memang la tinggal asrama independent, jauh sama parents, so responsibility tu tinggi la sebab bejauh sama parents. Tapi tinggal di rumah pun sama juga. Lagi banyak tanggungjawab. Jaga diri sendiri plus jaga adik. Lebih2 lagi bila suda ada lesen memandu, everything sendiri!

Ikutkan hati, saya pun mau stay asrama. Memandangkan this sem adalah sem terakhir, tetapi bila terfikir yang mama dan ayah busy, kesian pula tinggalkan rumah. So I choose home. I never leave home since in highschool until now. Ada pun in about 1 month masa tinggal asrama di sekolah menengah dulu and 2 month semasa part 1 dulu. So I'm thinking, lepas kawin nanti macamana la? Haha. Confirm ada perubahan kan. Tapi tu boleh fikir kemudian, belum confirm pun akan kawin awal ka tidak. Hahaha. Hanya andaian.


Penat tau dah grown up ni. Hari tu beg tangan dicuri, habis semua duit dan ic di kebas. So banyak perlu urus. Awal pagi tu ayah saya bawa report polis, then IC, lesen memandu? I do it my own. Pendaftaran adik ke tingkatan satu pun saya juga bawa dia. Mula-mula macam terbeban, ada la nangis kejap, nangis sebab terasa tanggungjawab kot, atau sebab terasa perubahan masa. Hahah. Kuat nangis.


Kekadang rasa sesak, macam-macam benda di minda. Ayah selalu pesan, buat kerja satu-satu. Mr A pun selalu juga pesan benda yang sama. Saya selalu mengadu dengan dia, dan kadang-kadang marah dia pasal benda yang teda teda. =,=

Tapi tu dulu, sekarang tidak okay. Dah matang kan. Hahaha :p
Tapi tanggungjawab sekarang ni baru sedikit. Dah kawin dan kerja nanti, bertambah lagi. Kiranya ok la terasa macam ni sekarang, so bila da betul-betul dewasa nanti, tau dah camna mau handle. Right? :D

Bukan main kan dulu, x sabar mau grow up, x sabar mau kerja. Sekarang, rasakan! Kekeke.


K laa, tu jews. Nunite peeps :3


Pretty AWESOME Giveawayy!

Assalamualaikum w. b. t, hello! :D

Hari nii ikut giveaway lagii. 

" Pretty Awesome Giveaway by Khairina "
Hadiah awesome sangat sangat sangat!
Jom join! * klik gambar di bawah k :)





Untuk info yang lebih lanjut, boleh klik banner di atas :D
Senarai hadiah ada di bawah ni. 
Bacaaa tau, mana la tau interested nak join :)

180pcs button badge boleh create gambar apa yang awak nak
2x t-shirt " Keep calm & Hijab on "
3x Tudung Bawal
1x Cute ribbon pin
1x Kasut boot floral korean
1x Dress labuh
1x Beg manggo
1x Set minyak wangi couple CK brand
1x Baju blouse batwing
1x Losyen
6x Liptint
50pcs mask
2x Monochrome jegging *add
DIY studs *add
1x Cute bear blouse *add
1x brecelet *add
1x toth bags *add
1x hot furla handbag *add
1x handbag *add
1x Cat blouse *add
10pcs Mask Hello Kitty strawberry milk *add
10 pcs Mask chocolate truffle *add
5x jam tangan  *add
✦4x Baju geek & nerd *add
1x gelang butang *add
1x axiator with flip case *add
1x tudung bawal satin labuh *add
Set barang kecatikkan muka *add
Baju sweatshirt gambar eiffel tower *add

* Nampak sangat copy paste kan. Ngeheheh.


Semoga kita semua menang! Haha :p
Kbye :)