Special Birthday Giveaway Bernilai RM750

Assalamualaikum w. b. t and salam sejahtera :))
Setelah sekian lama tidak join giveaway, so kali ni, join la. Hoho.
Its a birthday giveaway! Tehee. 


Soooo, mau jain, click the banner below and you'll be magically teleported ***


Why must we join?
Sebab, hadiahnya sangaaaaat menawiiiik!
Take a look! :
  • 1 Set product Mary Kay; RM108 .
  • 1 Pcs Bedak Arab; RM35.
  • 10 Pcs Shawl Thara Jenama Sugarscarf; RM43/pc
  • 2 Pcs Baju; RM50 & RM55
  • 2 Pcs Bear; RM15/pc 
  • 1 Pcs Krim Ibu Putih Ninaskincare; RM50
  • 1 Pcs Shiseido Mask Hitam; RM1.50
  • 1 Pcs Shiseido Mask Naturgo (Pek Oren); RM1.50
  • 1 Pcs Sabun Susu Beras Collagen KZ Brothers; RM8

That's all. Be sure to participate in this! ;)

Aigoo, STRESS!

Assalamualaikum w. b. t dan salam sejahtera  :)



-- STRESS!


   Common problem that all of us has experience, will experience, or might experiencing it right now. A problem that might affect our feelings, emotions and also our physical health. Only a few will survive in handling stress, but most of them.. ---fail! Just like me. *sigh*


   Selalunya orang yang ada positif vibes, atau selalu ada positif thoughts ni kurang stress. Then it means.... ME? Am I a negative person? Uwaaaaa. Orang berjiwa positif kurang stress Cos "orang yang positif boleh cari lampu di lorong yang gelap" -- Siti Farahanah, 2013. Cewah. But its true! When we start thinking positively, we will and we can find the way out much morrreeee easily! Plus, by thinking positively, we can prevent our self from getting unwanted health problems like headache and stuff.


So now, the symptoms of a person that is currently stressed.. (Might be YOU! Jeng jeng jeng :p) :
Symptom dari segi emosii:

  • Cepat gelisah, kecewa & muram.
  • Menghadapi masalah untuk berehat & tidak dapat tenangkan fikiran.
  • Ada perasaan buruk sal diri; rendah diri, rasa tidak disayang, dihargai, tertekan.
  • Menjauhkan atau mengelakkan diri dari orang lain.
Symptoms dari segi fizikal:
  • Selalu penat.
  • Pening kepala.
  • Keadaan perut yang tidak sihat; sembelit, cirit-birit, muntah-muntah.
  • Rasa sakit di badan dan tegang otot.
  • Sakit dada dan denyutan jantung yang laju.
  • Insomnia; Tidak dapat tidur.
  • Senang terkena jangkitan dan selesema
Okay. Mau baca symptom selebihnya, boleh la klik ni :). (In english tu. Saya translate manually semua tu p melayu.)


Cara menghadapi stress:
  1. Belajar cara menangani stress
    • Kekadang, kita rasa yang kita tidak dapat kontrol stress kita, tapi kita boleh kontrol respon kita terhadap stress tu. Kita yang kena in charge dengan keadaan emosi dan diri kita, cara kita fikir, cara kita hadapi masalah --semua tu kita yang kena kawal, kena take kontrol! Think positive-la. Setiap masalah ada jalannya :)
  2. Belajar cara untuk relaxxxx . Ahhh ~
    • Sememangnya kita tidak dapat menghapuskan 'stress' tu dalam hidup. Tapi, kita boleh mengawal kesan stress tu terhadap kita. Guna teknik mengawal stress yang betul; yoga, bersenam.. Oh! dan bernafas secara betul, tarik nafas dalam-dalam sampai ke kepala, then hembus perlahan-lahan --cara yang mama ajar kalau saya stress. Hehe. Ni boleh membuatkan kita rasa lebih tenang dan boleh mengurangkan stress level kita.
-- Got it from here.


My way of handling stress? Haa. Senang!
  1. Solat! Luah sama yang mencipta kita. Nangis puas-puas depan kiblat. --memang tenang.
  2. Kalau tidak boleh solat, menghadap kiblat ja sambil bercakap, meluahkan perasaan. Doa pun boleh.
  3. Call orang yang serasi dengan kita, yang faham dengan kita, yang boleh mendengar semua luahan tanpa interpret sumthing yang buruk pasal kita. --Orang yang boleh dipercayai ofcos.
  4. Muhasabah diri. Istighfar banyak-banyak. InsyaAllah boleh tenang.
  5. Tengok RUNNING MAN!!! Hahaha. Atau apapa movie la yang ble buat kita relax sebentar.

My laaaast options! : Main GAME! Wahahah
So, this is the game that I really loved to play when I'm having some mental problemo :p


THE SIMS 3! :))

--My family is expanding here. But currently I dont have it in my laptop. Baru reformat, cuti nanti baru install balik. Heheee :D I use my real life love(Mr. A***) and my real life name in playing this, baru ada feel main. Kekeke. And our family in the sims is really growing. We even owe a five star resort. Wow! Kalaulah resort tu wujud dalam realiti kan best. Wahaha.


The second current addiction game is an online one. Its this:

S. A. M. P! = San Andreas Multiplayer!

--The one and only online server game that I played on. Its my very very first time playing online games. I've never really interested in playing any online game before. Tapi bahaya jugalah, sebab sekarang, agak addicted dengan game nih. Minggu exam jadi minggu lepas stress. Malas mau stress, so pilih jalan mudah yang tidak membebankan fikiran, belajar apa yang mampu ja. *Sigh* What is happening to me! & ofcourse I have some other reason why I play this game. Teheehee. 




So, itu sahaje post untuk kali ni. Mau jam 12 da. Da lewat. Mau tidur. Tidur. Tidur.
Okay, goodnight peeps. May this post give you some useful information that you could use. 
* Wink * Night and Assalamualaikum! :)