Can I not grow up?

Assalamualaikum w. b. t, Hello!

(Before. On the age of 16)
(After. On the age of 18.. Eh, 20 :p )
* gambar harus dikecilkan sedikit, so, if ada yang zoom pun xkan kelihatan. Haha*

Can I not grow up?
Can I?
Can ah?
Can?
Can=TIN? Eh?

Okay. Cut the crap out Farah!


Heyyow gais. Sekali lagi malas update blog. Update tiap hari pun bukan ada readers. Hahaha :p 
Ada la sorang pembaca tegar yang saya sangat kenal. Who? Sure its not you or you. But.... ME! Wahaha. *krik krik krik*


Orite. Back to the topic. Can I not grow up?
Why am I asking you ols nii? Oh, I bukan tanya you ols. I tanya diri sendiri. Balik-balik tanya diri sendiri, Can ah, Can ah, Can ahhh. Tapi tidak pernah ada jawapan. Hanya kekecewaan yang ada. Sobs.

Bukan mau melawan takdir, tapi semakin besar, semakin terasa tanggungjawab yang dipegang. I mean, tanggungjawab sebagai anak dan seorang kakak. Lebih-lebih lagi sudah ada lesen memandu ni, so most of the things that I always do with my parents, I do it myself. And the things that my parents couldn't do, I have to do it for them. It sucks :(

But I keep saying to myself "sabar, banyak pahala tolong parents. kalo bukan sekarang, bila lagi". So mengeluh is not an option. Mr A pun selalu cakap, banyak pahala tolong parents. Syukur kenal sama dia ni, banyak nasihat dia bagi. Hehe. Sometimes I really do feel like don't wanna grow up, I just wanna stay like this, doing things with my parents and all. Tapi apakan daya, memang tetap membesar punya. Tipu umur pun xda gunanya sebab nampak sangat muka matang. Huhu.

Xmau membesar, tapi ada hasrat kawin awal. Apa macam ni? Haha. But then, I think positive for everything. Maybe banyak dugaan sekarang sebab Allah dah takdirkan saya kawin awal. Who knows kan? So kena awal-awal lagi tau macamana responsibilities yang akan di pegang. Sometimes rasa macam mau nangis, mau lepas tangan, give up. Sebab kadang-kadang, rasa camni:



Honestly la, sometimes rasa macam most of the things di rumah ni, saya yang kena buat. And most of the things, saya yang kena blame. But come to think of it, saya ja satu-satunya orang "dewasa" yang stay di rumah. Kakak saya stay hostel. So ofcourse everything saya buat. Not actually everything la, pemalas kan :p hehe. Dulu x terasa sebab kakak stay rumah, so I only did a few things like amik adik dari sekolah (kakak saya xmau belajar memandu, adik pula ada lesen tapi scary kalo dia drive. Haha) and cuci piring (Saya suka pegang air. Cuci tandas pun saya suka. Haha. Tandas la paling utama, kalo mau guna mesti bersih. Geli tau mandi dalam keadaan tandas kotor. ) And now, ada perubahan sedikit sejak mama belajar menjahit, kelas jam 8 - 6 sebab tinggal kakak-kakak yang urus adik. Selalunya memasak kakak yang buat, tapi lepas dia tinggal asrama, terpaksa saya masak. Kesian dengan mama, penat memandu sebab kelas mama jauh. Mau nda mau, terpaksa juga pujuk hati, ikhlaskan diri.

Mula-mula memang terasa sangat sakit hati dengan adik dan kakak yang memilih untuk tinggal asrama banding rumah. And I hate it when sometimes my dad is angry, they would say something like "sebab tu la bagus lagi stay asrama". I hate to hear that so much. As if they stay at the hostel to run away from all the responsibilities, all the chores. Memang la tinggal asrama independent, jauh sama parents, so responsibility tu tinggi la sebab bejauh sama parents. Tapi tinggal di rumah pun sama juga. Lagi banyak tanggungjawab. Jaga diri sendiri plus jaga adik. Lebih2 lagi bila suda ada lesen memandu, everything sendiri!

Ikutkan hati, saya pun mau stay asrama. Memandangkan this sem adalah sem terakhir, tetapi bila terfikir yang mama dan ayah busy, kesian pula tinggalkan rumah. So I choose home. I never leave home since in highschool until now. Ada pun in about 1 month masa tinggal asrama di sekolah menengah dulu and 2 month semasa part 1 dulu. So I'm thinking, lepas kawin nanti macamana la? Haha. Confirm ada perubahan kan. Tapi tu boleh fikir kemudian, belum confirm pun akan kawin awal ka tidak. Hahaha. Hanya andaian.


Penat tau dah grown up ni. Hari tu beg tangan dicuri, habis semua duit dan ic di kebas. So banyak perlu urus. Awal pagi tu ayah saya bawa report polis, then IC, lesen memandu? I do it my own. Pendaftaran adik ke tingkatan satu pun saya juga bawa dia. Mula-mula macam terbeban, ada la nangis kejap, nangis sebab terasa tanggungjawab kot, atau sebab terasa perubahan masa. Hahah. Kuat nangis.


Kekadang rasa sesak, macam-macam benda di minda. Ayah selalu pesan, buat kerja satu-satu. Mr A pun selalu juga pesan benda yang sama. Saya selalu mengadu dengan dia, dan kadang-kadang marah dia pasal benda yang teda teda. =,=

Tapi tu dulu, sekarang tidak okay. Dah matang kan. Hahaha :p
Tapi tanggungjawab sekarang ni baru sedikit. Dah kawin dan kerja nanti, bertambah lagi. Kiranya ok la terasa macam ni sekarang, so bila da betul-betul dewasa nanti, tau dah camna mau handle. Right? :D

Bukan main kan dulu, x sabar mau grow up, x sabar mau kerja. Sekarang, rasakan! Kekeke.


K laa, tu jews. Nunite peeps :3


Pretty AWESOME Giveawayy!

Assalamualaikum w. b. t, hello! :D

Hari nii ikut giveaway lagii. 

" Pretty Awesome Giveaway by Khairina "
Hadiah awesome sangat sangat sangat!
Jom join! * klik gambar di bawah k :)





Untuk info yang lebih lanjut, boleh klik banner di atas :D
Senarai hadiah ada di bawah ni. 
Bacaaa tau, mana la tau interested nak join :)

180pcs button badge boleh create gambar apa yang awak nak
2x t-shirt " Keep calm & Hijab on "
3x Tudung Bawal
1x Cute ribbon pin
1x Kasut boot floral korean
1x Dress labuh
1x Beg manggo
1x Set minyak wangi couple CK brand
1x Baju blouse batwing
1x Losyen
6x Liptint
50pcs mask
2x Monochrome jegging *add
DIY studs *add
1x Cute bear blouse *add
1x brecelet *add
1x toth bags *add
1x hot furla handbag *add
1x handbag *add
1x Cat blouse *add
10pcs Mask Hello Kitty strawberry milk *add
10 pcs Mask chocolate truffle *add
5x jam tangan  *add
✦4x Baju geek & nerd *add
1x gelang butang *add
1x axiator with flip case *add
1x tudung bawal satin labuh *add
Set barang kecatikkan muka *add
Baju sweatshirt gambar eiffel tower *add

* Nampak sangat copy paste kan. Ngeheheh.


Semoga kita semua menang! Haha :p
Kbye :)



Special Birthday Giveaway Bernilai RM750

Assalamualaikum w. b. t and salam sejahtera :))
Setelah sekian lama tidak join giveaway, so kali ni, join la. Hoho.
Its a birthday giveaway! Tehee. 


Soooo, mau jain, click the banner below and you'll be magically teleported ***


Why must we join?
Sebab, hadiahnya sangaaaaat menawiiiik!
Take a look! :
  • 1 Set product Mary Kay; RM108 .
  • 1 Pcs Bedak Arab; RM35.
  • 10 Pcs Shawl Thara Jenama Sugarscarf; RM43/pc
  • 2 Pcs Baju; RM50 & RM55
  • 2 Pcs Bear; RM15/pc 
  • 1 Pcs Krim Ibu Putih Ninaskincare; RM50
  • 1 Pcs Shiseido Mask Hitam; RM1.50
  • 1 Pcs Shiseido Mask Naturgo (Pek Oren); RM1.50
  • 1 Pcs Sabun Susu Beras Collagen KZ Brothers; RM8

That's all. Be sure to participate in this! ;)

Aigoo, STRESS!

Assalamualaikum w. b. t dan salam sejahtera  :)



-- STRESS!


   Common problem that all of us has experience, will experience, or might experiencing it right now. A problem that might affect our feelings, emotions and also our physical health. Only a few will survive in handling stress, but most of them.. ---fail! Just like me. *sigh*


   Selalunya orang yang ada positif vibes, atau selalu ada positif thoughts ni kurang stress. Then it means.... ME? Am I a negative person? Uwaaaaa. Orang berjiwa positif kurang stress Cos "orang yang positif boleh cari lampu di lorong yang gelap" -- Siti Farahanah, 2013. Cewah. But its true! When we start thinking positively, we will and we can find the way out much morrreeee easily! Plus, by thinking positively, we can prevent our self from getting unwanted health problems like headache and stuff.


So now, the symptoms of a person that is currently stressed.. (Might be YOU! Jeng jeng jeng :p) :
Symptom dari segi emosii:

  • Cepat gelisah, kecewa & muram.
  • Menghadapi masalah untuk berehat & tidak dapat tenangkan fikiran.
  • Ada perasaan buruk sal diri; rendah diri, rasa tidak disayang, dihargai, tertekan.
  • Menjauhkan atau mengelakkan diri dari orang lain.
Symptoms dari segi fizikal:
  • Selalu penat.
  • Pening kepala.
  • Keadaan perut yang tidak sihat; sembelit, cirit-birit, muntah-muntah.
  • Rasa sakit di badan dan tegang otot.
  • Sakit dada dan denyutan jantung yang laju.
  • Insomnia; Tidak dapat tidur.
  • Senang terkena jangkitan dan selesema
Okay. Mau baca symptom selebihnya, boleh la klik ni :). (In english tu. Saya translate manually semua tu p melayu.)


Cara menghadapi stress:
  1. Belajar cara menangani stress
    • Kekadang, kita rasa yang kita tidak dapat kontrol stress kita, tapi kita boleh kontrol respon kita terhadap stress tu. Kita yang kena in charge dengan keadaan emosi dan diri kita, cara kita fikir, cara kita hadapi masalah --semua tu kita yang kena kawal, kena take kontrol! Think positive-la. Setiap masalah ada jalannya :)
  2. Belajar cara untuk relaxxxx . Ahhh ~
    • Sememangnya kita tidak dapat menghapuskan 'stress' tu dalam hidup. Tapi, kita boleh mengawal kesan stress tu terhadap kita. Guna teknik mengawal stress yang betul; yoga, bersenam.. Oh! dan bernafas secara betul, tarik nafas dalam-dalam sampai ke kepala, then hembus perlahan-lahan --cara yang mama ajar kalau saya stress. Hehe. Ni boleh membuatkan kita rasa lebih tenang dan boleh mengurangkan stress level kita.
-- Got it from here.


My way of handling stress? Haa. Senang!
  1. Solat! Luah sama yang mencipta kita. Nangis puas-puas depan kiblat. --memang tenang.
  2. Kalau tidak boleh solat, menghadap kiblat ja sambil bercakap, meluahkan perasaan. Doa pun boleh.
  3. Call orang yang serasi dengan kita, yang faham dengan kita, yang boleh mendengar semua luahan tanpa interpret sumthing yang buruk pasal kita. --Orang yang boleh dipercayai ofcos.
  4. Muhasabah diri. Istighfar banyak-banyak. InsyaAllah boleh tenang.
  5. Tengok RUNNING MAN!!! Hahaha. Atau apapa movie la yang ble buat kita relax sebentar.

My laaaast options! : Main GAME! Wahahah
So, this is the game that I really loved to play when I'm having some mental problemo :p


THE SIMS 3! :))

--My family is expanding here. But currently I dont have it in my laptop. Baru reformat, cuti nanti baru install balik. Heheee :D I use my real life love(Mr. A***) and my real life name in playing this, baru ada feel main. Kekeke. And our family in the sims is really growing. We even owe a five star resort. Wow! Kalaulah resort tu wujud dalam realiti kan best. Wahaha.


The second current addiction game is an online one. Its this:

S. A. M. P! = San Andreas Multiplayer!

--The one and only online server game that I played on. Its my very very first time playing online games. I've never really interested in playing any online game before. Tapi bahaya jugalah, sebab sekarang, agak addicted dengan game nih. Minggu exam jadi minggu lepas stress. Malas mau stress, so pilih jalan mudah yang tidak membebankan fikiran, belajar apa yang mampu ja. *Sigh* What is happening to me! & ofcourse I have some other reason why I play this game. Teheehee. 




So, itu sahaje post untuk kali ni. Mau jam 12 da. Da lewat. Mau tidur. Tidur. Tidur.
Okay, goodnight peeps. May this post give you some useful information that you could use. 
* Wink * Night and Assalamualaikum! :)


I wanna work!

Assalamualaikum W. B. T, hello gais :D

- the sisters :) 

I looked so matured, aren't I? Heh. Muka-muka orang yang bekerja and bukan student kan? Cewah :p

Dari tajuk pun ble tau saya desperate mau kerjaaaa. Eventhough masih diploma and masi ada satu sem lagi, tapi keinginan mau keja sangat tinggi. Uwaa. 


I need money. Duit duit duit. $$$


Mau cari duit sendiri dan beli semua benda yang di ingini tanpa perlu bergantung sangat sama parents. Baru ringan sikit beban dorang. Huhu. 


I've signed up to jobstreet in order to know which job are available. Sebelum ni teda pun keja yang sesuai dengan jiwa sebab hati macam menolak. But then tadi cek email, ada pula yang berkenan di hati. Saya terus apply. Haih. Harap-harap dapatlah. Kerja petang-malam la tapinya. Di Kumon centre nda silap. Berharap dapat tapi ntah la. Berserah dengan Allah. Kalo memang itu sesuai dengan saya, konfomlaa dapat. Hewhew. 


Kalo nda dapat pun ndapa . Cari cari cari lagii uwaa T-T sokayy. Lagipun saya available untuk keja sebulan ja. Sanggup juga keja sampai next sem tapi manada syarikat yang mau terima. Harap-harap kalo dapat pun kumon tu sampai petang ja la. Takut eh balik malam sorang-sorang. Hmm.


Terperasan pula dapat kan. Bahaha. K la. That's ol fer tuhday. Will update shortly. Tata~ :) 



Sweet Victory

Assalamualaikum w. b. t and heyyowww :)
I'm back here at this place to let the memories pour here.
I want this sweet victory remain forever cos its so sweet! Haha

So it has been a long time(again, ) since my last post.
I'm having such a hectic 3 month! Since July til' today.
Busy busy busy! With the roleplay, individual presentation, group presentation and MINI EXHIBITION -- The sweet sweet sweeet victory!

The mini exhibition was a program under our subject; Creative & Critical Thinking (CCT).
It was held on 7 September 2013 at it starts at 9.
It has three categories; Innovation, Design, Invention.
But none of the group/class involved choose invention.
There are about 8 class, 4 from DBS(Dip. Business Studies --Our course), 3 from DIB(Dip. in Banking) and 1 from DBST(Dip. Business Studies-Transport).
Each class has about 3 to 4 and above little groups. For our class, there are 3 groups.
2 of the group chooses design and my group chooses Innovation.
There are about 10 group + chooses design and 15 group plus plus chooses innovation.
A tight competition for us.

Our group made Fruit Kimbab(which is, we think the first one ever in Malaysia --maybe) and also the second innovation, Labu juice. 
We learned how to roll Kimbab from one of our member's aunty. We went there one week before the mini exhibition.
We also buy clothes and other stuff on that time.
We started making the Kimbab one day before the mini exhibition because we're making something with fresh fruits.

On the day we started making it, there are so many trials! 
On the morning, me and Zazah is having a law test. It finished on 11 am. 
My group ask us to buy things on 12, but my car is used and Zazah's is having a few family business.
So half of them went to 1 Borneo to buy the things, meanwhile me and Zazah wait for our car and we went to Thaiseng( Nda ingat apa, yang penting ada Thai-thai. Lol.), then we went to the market to buy fruits! Hehe.
After that, we picked up our groups at 1B then we went to the exhibition hall used to decorate our table. - This is where the whole problems started.
We already choose our place, and we already designed how much and how we arrange the tables.
Sudden change, the place that we already picked is for design so we had to change place. And the limit of table is only two! Urgh. So we change our table to a very nonstrategic place.
After that, we put on the table punya lapik and chaww!


I borrowed Mr. A's car for sending half of my groups to the hostel and Zazah uses my car to send half of them.
We wait them to pack their stuffs.
Suddenly....
One of our group member named Aziey broke her room key and this is a major problem!
The stuff that is in her room is a very important one!
So we went to the guard to ask for their help. They said we have to wait for 30 minutes plus for them to repair the door. 
I was in a rush to go back home cos my family is having a dinner with our family from Sarawak. 
So we send them to one of our classmates house to make labu juice. Me and Zazah went back home preparing some things and Zazah went to buy fruits that we didn't buy at the market.
I finished dinner at 11.30 and rushed pack my things and the things needed. At 12, we arrived at the hostel to pick up Aziey. -- One of the memories we can't forgot.

After that we went to our classmates house to pick up half of our members and went to UCA 2, Zazah's sister house. 
We arrived there at 1, and we directly cut the fruits.
One more problem, we forget the rice-- this is due to miss-communication.
So me and Zazah went to my house at 1.30 am to get the rice and buy some ice at 7E.
We arrived at UCA 2 at 2 am, and cooked the rice and continued cutting the fruits.
At 2.30 or almost 3, the rice is cooked and we started rolling.
Roll roll roll. Suddenly, me and Atiqah ter'sleep'. Cewah.
Dan terlajak tidur. We're supposed to woke up at 5.30, but we woke up on 6.30 am!
Me and Zazah rushed home, getting ready and went back to UCA 2 at 7.30am.
We're supposed to be at the hall at 7.30 am, the exhibition starts at 9.
We arrived at the hall on 8.30 at rushed preparing everything on the table!

When the exhibition started, there are many of the contestant went to our table to have a taste of our Kimbab. We called our Kimbab "Chego Kimbab".
Some of them buy the kimbab. We sell them at the mini exhibition :p
Rm 3.50 for 5, RM 6 for 10. The labu juice was a complimentary drink. It really taste delicious!
When the judges arrived at our table, we gave them a taste of our kimbab and the labu juice.
We also give them a demo on how to make the kimbab.
We feel very nervous as the judges look not really interested with what we've done.
Sedih la juga sikit cos we gave a lot of effort for this. We even buy the same clothes for our group!
And we spend almost RM250 ++ for this.


So, the announcement of winners is there -- Dupdab....
First one is the saguhati, we listen to it carefully. With a nervous feeling!
We listen to it til -- "the best group presentation are..."
Our group is not listed for saguhati, we becomed very nervous!
We also didn't won the best group presentation.
Honestly, my heart beats like crazy! Sweat started to come down..
The winner for number 3 is announced -- not us.
The winner for number 2.. -- Not us.
We're all like, "could it be us?", and "Maybe group lain..?"
Until....

"Amigo" is announced for getting the first prize!
We screamed loudly as we didn't expect to win!
We are super duper happy with our achievement!
Seriously happy!! Haha.
Macam mau putar masa balik, not at the point of stress, but at the point of the announcement of winners.
The sweet victory eventhough we had a tight competition.

Frankly speaking, I know all of us is stressed with one another.
And I really feel that I am the less one doing work, just drive here and there, helped to cut fruit and cut the wrapper, helped to cook rice -- that's all. 
But I am really grateful to have them as my team. It is a really sweet memory!


So here we are :-


Our prize ! :D


Our group is in pink! :p


Half of our kimbab. Hehe


Well, thats all. A hectic month it is.
Test and quiz and presentation urgh! 
Tapi sudah namanya student, apa boleh buat. T-T


Okay, bubye :>

Sakit jantung kerana Quiz?

Assalamualaikum w. b. t and good evening :)

How are you guys todayy? Fine, alhamdulillah? Alright. Today is the 7th day of fasting on the holy ramadhan month. Tomorrow is the 8th day and jadilah post ni macam lagu Rebecca Black, friday. Huahaha. Telling people the specific day of the week -.- Err actually tomorrow is our family's turn to bring something for the jemaah's. Hopefully I can help them in preparing food cos I'm so busy with classes and all. Huu


This week is a total mess! Cewah. "Mess" laa sangat. Isnin berjalan seperti biasa manakala hari selasa pula berlangsungnya quiz Organizational Behavior, 5%. I know 5% ja but this 5% punya debaran macam mo exam. Betul2 berdebar. Adalah juga baca2 sikit. Biarpun 5%, penting juga untuk markah final. Harap2 sem ni dapat dekan (amiin). N for today, quiz Human Resources pula. Hati berdebar juga sebab takut lupa or tetiba brain freeze masa jawab quiz nanti. Syukurlah teda berlaku tu tadi cuma lecturer bagi limit masa 30 minit untuk 5 soalan. And saya x sempat pun jawab 1 soalan. Huhu. Sangat2 kelam kabut. What I know, ada 1 soalan I got completely 0! I've mistaken the issues for disadvantages. Uwaa. X pa la. Next time I'll do my best. This quiz is 10%. It is quite high. That's why I want to get the best mark ;(



Hm.


 
And also today, I planned on cleaning and washing my baby vivv since it is really2 berdaki. Eww. Luar dan dalam. Eww eww eww bilang. Lols. And finally today I have the strength to clean baby vivv & d tolong oleh pembantu2 comelss, 2 orang adik untuk mencuci luaran kereta. I vacuumed all part of the carpet. Peluh keluar mencurah2! Sebab matahari terlalu terik. Kekeke. Adik kecil pula tidak sabar mo cuci sebab dorang sudah sediakan air sabun. Yang kecil tu cakap " mayi yaa cuci ngah(my nickname in my family).. Nanti hujan" (my sister is only 4 years old kays. Hee) & I said sabo. Dah habis vacuum, maka kerja pencucian pun dimulakan. 

Tapi...


Malangnyaa, air dari awan turun membasahi lantai luar rumah. Tapi kami tetap gigih menyabun kereta. Sehinggalah tiba angin yang sangat kuat dari arah timur or barat or utara or selatan. Haha I don't know from where. Akibat daripada ketakutan terhadap pokok depan rumah yang besar, maka saya pun membawa adik saya masuk ke dalam rumah. Viooosssshhh!! Bunyi hujan dan angin. Dan saya pun menangis kerana baby vivv x sempat berkilat. Wuwuwu. Hahaha. No, i don't really care as long as baby vivv x nampak kotor macam dari gerun pasir lagi. Kekeke.



Ok. Itu sahaja dari saya. Maaf teda gambar di upload. Low energy sudah mo gambar sambil cuci. Oh wait!



TADAA!!

This what happen yesterday akibat daripada hujan lebat. Classmate yang send pic ni. Hebat kan. Tu la takut pokok besar depan rumah sewaktu angin kuat tadi tuu. & oleh kerana suasana gelap, I thought that asar sudah berlalu . Rupa-rupanya baru jam 3.47 -.- asar pun belum. Ingat jam 5 dah. Sedih sedih sedih


K bye. :) 


Have a bless ramadhan yer. Don't ponteng ponteng.

Giga Siblings Birthday Giveaway by Arya Addin

Assalamualaikum w. b. t. , good morning! 
Giveaway lagi :D Kali ni by Arya Addin.
Actually dari semalam lagi nak post ni, tapi keadaan tidak mengizinkan. uhuk!
Hadiah-hadiah sangat best, boleh click ni untuk melihat/membaca hadiah yang bakal d berikan :)
Terma & syarat pun simple dan senang nak d buat memandangkan dah d beri full guide. Ceh :p
* Ada hadiah android, sebab tu ikut ni. Muahaha. Harap-harap menang, amiin. Lol.

Alright, so this is it:

* Sila click banner comel tu untuk di teleport  *

Perkara wajib yang Maryam wajibkan buat dah di buat. 
Memandangkan terlebih rajin semalam, terus screenshot lol.
Ne dia =)






Monkey comel-comel pun dah d click n saya tunggu sampai loading habis baru padam, tapi terlebih active semalam sampai screenshot direct after click =.=


*Sweet Bitter Wishes*

To Imah, happy belated birthday :) (lambat wish). Sekarang form 3 kan? Do the best for your PMR! Batch last kan? Heh. Pray hard, study smart, & insyaallah, success will be yours (:

To Apit & Adam, Happy upcoming birthday! :D (sebab awal wish). Study bebaik, jgn tinggal solat! Kejayaan takkan datang dengan sendiri. So, study bebetul! Chayo! ;)

First Double Giveaway by AinMfna

Assalamualaikum w. b. t and good evening ! :D

Petang yang sangat sejuk & sangat sedap untuk tidur ini, sy telah jalan-jalan melihat blog-blog para bloggers. *cewah.
Sehinggalah saya terpaku melihat satu giveaway by Ain. Hee
Banyak hadiah best-best & possibility untuk dapat tu, insyaallah, tinggi. *amiin.
So, dengan rasminya, saya join giveaway tersebut :)



* click banner untuk di teleport.


Comeeeel kan banner tuh. ihik!
Ehem.

Giveaway ni akan berlangsung dari 29 April 2013 dan berakhir pada 29 Mei 2013 @ cukup 100+ penyertaan.
Jom join, manatau ada rezeki untuk menang kan :)

Sekian.

Segmen Blogger Terpantas! :D

Hey hey hey.
Lagi segmen :)
Click banner untuk info lanjut ye.
As usual, hadiah sangat menarik. 
Sebab tu saya join :D
JOMM! 



* Click banner di atas untuk di teleport *

First Giveaway by Iyraa Cariyno

Giveaway lagi :)
Hadiah sangaaat menarik!



* click banner untuk ke page Iyraa :)

1st Giveaway LOMO by Farah

Assalamualaikum w. b. t ! :D
Dalam sehari, dua GA join. Hoh. 
Manatau rezeki sangkut mana-mana kan.
Jom join :)


* as usual, click banner d atas ni dan anda akan d teleport terus ke blog pemilik GA tersebut :)

Simple Giveaway by Mizzniya & Partner

Bismillah hirrohmanirrohiim.. Assalamualaikum ! :D 

Search-search  google tadi for segmen/giveaway memandangkan diri ini sangat bosan sejak cuti semester.
Search punya search, terjumpa giveaway ni. 
Hadiah pun agak menarik. So, jom join! :D




* Click banner/gambar di atas dan anda akan d teleport terus ke page Mizzniya :)

Change.

Assalamualaikum w. b. t & good morning! :)



" Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang ada pada diri mereka" AR-Ra'd 13:11




Maksudnya, Allah tidak akan mengubah nasib kita, hidup kita and everything pasal kita KECUALI diri kita sendiri yang mau berubah dan membenarkan perubahan kita. Seteruk mana pun kita, mustahil tiada langsung rasa mau berubah menjadi yang lebih baik, mau berubah menjadi hamba Allah yang terbaik, menjadi soleh/solehah.. Mustahil tiada.. Dalam hati setiap manusia, tidak kira baik atau kurang baik, memang ada perasaan mau berubah. Cuma, yang membezakan perubahan itu ialah keinginan untuk berubah tu. Kalau keinginan tinggi, maka tidak kira macam mana pun dia try berubah. Tapi kalau keinginan untuk berubah tu rendah, mungkin bawah 40%, susah sikit la.. Saya tidak dapat judge atau cakap lebih-lebih pasal perubahan ni sebab saya sendiri dalam proses membaiki diri sendiri. Banyak kali juga la saya cuba untuk berubah tapi sekadar gitu-gitu ja. Only for a few weeks then turuuun balik semangat.



But that is normal for some of us. Ada orang, nasihat orang secara terus & seakan-akan tidak memahami hati dan perasaan orang tu sebab dia tidak pernah mengalami apa yang kita alami. & sometimes, ada yang direct judge and punish orang ikut suka dia ja. No, we cannot be like that. Peringatan untuk diri saya sendiri juga. Mungkin sekarang kita rasa dia lebih teruk dari kita, tapi kita tidak tau mungkin suatu hari nanti dia lebih baik dari kita.. Manusia berbeza sifat dan pendapat. Ada yang berubah sebaik sahaja mendengar ceramah agama, ada yang berubah setelah berkali-kali mendengar ceramah agama, ada juga yang berubah setelah di beri ujian/musibah.. Ujian & musibah ni, contohnya kehilangan salah satu ahli keluarga, gagal dalam kerjaya & semua benda yang berkaitan kasih sayang dan duniawi la..


Tapi still, kita tidak boleh cakap "nanti-nantilah.." "belum dapat hidayah" blablabla.. Manada belum dapat hidayah.. Lahir sebagai orang ISLAM adalah nikmat dan boleh dikatakan sebagai hidayah la.. Kita yang sepatutnya berusaha agar hidayah tu masuk. Kita boleh kaitkan dengan belajar.. Kita ada sedikit ilmu pengetahuan, kalau kita belajar, lebih banyak yang kita dapat, lebih banyak yang kita tau.. Kalau kita hanya berpegang dengan ilmu pengetahuan itu ja, alamatnya memang ituu ja la sampai bila-bila.. Pernahkah ternampak orang bertudung labuh, atau orang bersolat, atau orang yang berpakaian menutup aurat sepenuhnya? Pernah kan? Dan pernahkah terlintas dalam hati "aku mau jadi macam dia suatu hari nanti.." atau "cantiknya dia macam tu.." Pernah? Or just "tidak panas ka dia pakai macam tu? Sengsaranya blablabla.." Well, bukan itu salah satu cara untuk kita berubah ka? Actually bukan berubah, KEMBALI KE JALAN-NYA.


Samada kita teruk atau tidak, sentiasa la simpan niat dalam hati, "aku mau jadi lebih baik" sebab hidup bukan selamanya dan kita tidak tau pun bila ajal kita.. Kita langsung tidak tau sebanyak mana pahala kita, dosa kita.. Orang yang buat dosa, tidak sedar akan dosa dia. Malah rasa diri suci. Kekadang ada orang "pakai tudung ja tapi perangai... eishh" tapi dia tidak sedar, sekurang-kurangnya orang yang memakai tudung tu dapat pahala sebab melaksanakan perintah Allah.. Tapi yang tengah bercakap tu, pakai tudung pun tidak, solat pun tidak, doa pun tidak, macamana mau samakan diri dia dengan yang bertudung? Ada juga orang yang sentiasa menutur kata "bismillah" before buat apa-apa walaupun dia tidak solat, tutup aurat dan pakai tudung.. Sebenarnya, biar apapun, orang tu lebih baik berbanding mereka yang solat tidak, tutup aurat tidak, pakai tudung lagi la tidak, doa pun ntah ke mana, bismillah pun tidak pernah ucap dari dulu lagi dan apa yang keluar dari mulut dorang hanya kata makian.. Orang macam tu baru boleh di katakan sebagai orang yang betul-betul corrupted..


But then, siapalah kita untuk menghukum orang.. Tugas sesama islam hanya menasihati, tapi mengklasifikasikan orang hati hitam/hati jahat dan sebagainya tu, kita tiada hak.. For example, A cakap "si fulan cakap kalau ko lari, mustahil ko menang" then B balas "eh, jahat hati kan si fulan tu". No, no, no. Kita x boleh macam tu. Kita tidak tau pun niat dia cakap macam tu.. husnu dzon. husnu dzon. husnu dzon. Bersangka baik la dalam apapa yang kita buat..


Wallahualam. Asif jiddan kalau ada yang terasa dengan post ni.. Post ni bukan di tujukan buat semua dan diri saya sendiri, bukan certain orang sahaja. Akhir kalam, assalamualaikum :)

1st Giveaway by Zura Online Shopping

Assalamualaikum w. b. t and morninggg ! :))


Blogger cute yang di tag :

Baiklah, senarai hadiah bagi pemenang: 
* Long Sleeve Dress/Peplum
* Mini Dress
* Obuse Candy + Obuse Sheer Lip Tint
* Tomatox Trial Pax 2 Keping + Lip Mask 1 Keping
* Blog review ( 2 pemenang )

++ Semua hadiah tersebut adalah dari Zura Online Shopping ++

Gambaran hadiahnyeeerrr :

Menarik kan? Jom join samasama . Manatau ada rezeki tuk menang . teehee :D
Klik gambar untuk ke GA tersebut :))


Sekian.

SEGMEN : Klik sana! Klik sini!

Assalamualaikum w. b. t and morningg!


Dengan lafaz bismillahhirohmannirahimm, saya dengan rendah dirinya meng'join'kan diri dalam segmen ini :

(anda boleh klik link di atas ne ataupun gambar di bwah untuk mengikuti segment tersebut)

Klikklikklik!

Blogger paling betuahh yang saya tag ialahh :


Baiklah, kita mulakan dengan HADIAH yang bakal "kita" menangi :p 
Insyaallah, amiiin. Haha
Ada 50 pemenang untuk segmen ini, dan antara hadiahnya ialah :

10 Blog Review
20 Bloglist Tahunan
10 Promosi Header
2 Top Up
2 Tudung Bawal
2 Buah Novel
2 Brooch Roses paling istimewa dalam dunia sebab penganjur yang jual. Ahax! :p


P/S : Pemilihan pemenang bagi segmen ini adalah melalui Encik Random.org :)

Segmen ini berlangsung selama semiinggu sahaja dan hari ini merupakan hari terakhir bagi segmen tersebut. Hoho.
So sesepa nak join, silalah klik gambar atau link di atas tuu :)

Sekianssss.

Segmen Santai Blogger bersama PenaBiruMummy.blogspot :)

Assalamualaikum w. b. t :)

Slogan:
Saya suka segmen ini dan patut menang kerana saya tidak pernah menang dalam mana-mana segmen sebelum ini. Maka, dengan itu, saya mencuba nasib dengan menyertai segmen inii :)

Boleh terima tak? Hehe :p


Dua rakan yang saya tag ialahh :


Sekian ;)

1st Short Giveaway by Nana :)

Assalamualaikum w. b. t :)




Join GiveAway lagii by adik Nana yg di syorkan oleh Miss Aida :) Teeheee.
Semua sponsor serta blog telah di like dan di follow.

Meh join! Hadiah menarik menanti! ;)
Neh hadiah-hadiah yang "bakal" kita menangi :p
:


Senarai Hadiah & Pembahagian Hadiah :
Top Referral ( sorang ) :
- 1x Tony Moly
- 1x Baju Peplum
Random :
- 1x Baju Peplum
- 1x Shawl Halfmoon



Syarat-syarat untuk join adalahhh... :

Follow blog ini & ini & ini . - WAJIB! ~ done
Buat entry ringkas mengenai 1st Short Giveaway by Nana. ~ done
Copy banner diatas. ~ done
Like semua fanpage sponser - WAJIB! ~ done
Post link entry di komen box. ~ done


So, goodluck to us ! :))

Segmen Miss Hearty Mencari Bloglist Fresh 2013

Assalamualaikum w. b. t :)


Bismillahhirrohmannirrahiim :)

Segmen Miss Hearty Mencari Bloglist Fresh 2013

I know bout this segmen from Miss Aida :)
Trying my luck for joining this, sambil mengisi masa lapang actually sementara menunggu cls jam 2. Ahaa.
My first time (or maybe 2nd time.. hm...) entering a segmen like this. Hee.
Anyone can join this segmen!
Just click the banner above then shooshhh! you'll arrived at the original segmen.
So, goodluck to everyone ! :p

Baucer buku 1M. Yeay!

Assalamualaikum :)

Kepada uitm'ers, ne la tarikh dan sedikit info untuk baucer tuu :
*just click the photo so it became bigger. Besar besar. Ceh.

Sorry, tak tersusun gambars tu sebab post guna phone jeww. Hew hew. Tak tau cemana mau ubah kdudukan gambars tu and everything. Oh, btw, ne tarikh untuk uitm sabah jaa. For uitm lain, I dont know.



Kays tu jewww. Bubye :) til then!









The clock strike 2

Assalamualaikum w. b. t :)


The clock strikes two, the owl comes out, bipiti bipoti boo!


It's been a while since my laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaast post. (hruf "a" yg sangat panjang menandakan betapa lamanya blog ini tidak berupdate). I've no idea on what to post, what to story mory about, what to talk about, what to write, what to etc. ~


There's a lot of things been going on lately, I just, hmmm...( macam lagu bubbly pula. Akibat dari terlalu berkaraoke menggunakan StarMaker.) I don't have that much 'energy' for blogging anymore. Kalo dulu rajin blog sebab ramaiiii kawan-kawan blogging. Kiranya macam family blog. But now, eventhough ada juga beberapa kenalan dari blog, still, 'feel' macam blog dulu-dulu takdo. Hilang. Rasa kosong, kosong, kosong.. ~ Cuz ramai (kira ramai la juga) kawan-kawan blog dulu suda tidak ber'blogging' lagi, semua berpindah kepada tumblr. So that's why la juga blog saya dulu saya padam.


But the thing is, I love to write. Even about some stupidest things that happened. I used to have this exercise book or log book which I wrote everything about life in it. Much more like a private diary to me. And it will always start like this "Hello diary. How are you?" hah. Childish ler sangat. The last time that I wrote in that book is the day I went to University. One of the reason I stopped writing a diary is bcause I didn't bring it with me when I'm entering the University. I stayed at the hostel, and I don't know where is the safe place to hid it. So yeah, I didn't bring it with me. So all my thoughts and stuff, I just throw it at the blog or I write about it in a piece of paper.



But that is two years ago. Ohmigosh. 2 years have passed. I'm old, old, old! I'm turning 20 this October  Sob sob. Dulu bukan main lagi pegi blog orang, baca post-post then tengok umur dia. 20. Okey, dah tua. And now, its my turn! I'm 19-ish(not that 19 :p) and I am not married nor engaged yet. Sodih. My one and only dream when I was still young and innocentt is to get married before I'm 20! I guess that dream is just another dream that will be thrown away. Sobsobsobsobsobsobsob.



He said "jodoh awal, kahwin la. Jodoh belum datang, usaha" and I'm like huuuhhhhhh :'((( - nangis kecil dalam hati. Apa boleh buat lah, masih belajar. Masih menuntut ilmu. Umur twenty somethingish baru boleh kahwin. Huhu :'( Ya Allah, permudahkanlah urusan hambamu ini.. Sobsob.


I just can't stop feeling old. Old. Old. Old. And I envy people who is, at my age, that already has the title Mrs. (I envy them in a good way okay). But then, huh. Their husband is like 2 or 3 years older than them. That's why they can get married that early. So bebudak, janganlah couple dengan yang sebaya yee kalo mau kahwin awal, and jangan bercinta awal-awal supaya penangan mau kahwin awal tu takdoo.



So I just pray, pray and pray for me and him to be together, to be HALAL for each other. Allah is the only one that can change people's heart, HE is that one that knows what is the best for us. So I put all my trust to Allah S. W. T :) And I wish the best for me and him to patiently go through with this test, that is, to control our 'nafsu'. Dating, calling, texting, winking, touching is also included in that 'nafsu' category okay. And I'm still in the process of changing my self for good. I'm still trying to not to be with just him. Not to 'berdua-dua'. My daddy pun pesaaan "jangan berdua-dua dengan c anil ja, tak bagus kalau orang lain tengok. Boleh mendatangkan fitnah". At first, its kinda hard for me to accept that fitnah part, but then, as I muhasabah'ing everything, I finally understand.


People's mouth is like a virus. It can spread to anyone at any time. It doesn't matter good or bad stories, it still spreads out. My dad says, me, as a women, a girl, should be taking care of my dignity, as a women. To be respected by others. Bcause I am a muslim women, and I should know how to take good care of the image of islam. I'm hoping that I can be a better muslimah one day. Insyaaallah :)


Its two thirty something already. Time to sleep.
Goodnight peeps! Thanks for stepping by :}